Видеа

Твоят първи път

"Вечерта беше тотална катастрофа. Определено не си представях така първата си нощ с момиче."

Борис, 17 години

"Тази нощ беше специална. Петър настояваше да си докажем, че се обичаме, щяло да затвърди връзката ни. Реших: веднъж се живее."

Катя, 18 години

Секстинг

"Когато се върнах, ми трябваше време да осъзная какво се е случило. Имах около 30 неприети обаждания и много смс-и: „Как попадна там?”, „Как можа”?"

Марти, 17 години

"Някой ми каза да не оставям нещата така и да си отмъстя. Не знам защо го направих… И след това всичко започна…"

Юлия, 17 години

Любов за пари

"Наистина не исках никой да разбере за това, което правех и бях сигурна, че мога да спра, когато си поискам."

Ана, 15 години

"И така започнах да правя това, което тя искаше. В замяна имах всичко - партита, дрехи, техника, пари."

Дани, 17 години

Трафик

"Взе мобилния ми телефон и ме остави абсолютно сама. След това трима мъже влязоха в стаята. Единият ми каза, че оттук нататък трябва да работя за тях."

Петя, 16 години

"Още ме побиват тръпки само като се сетя за това… Не мога да повярвам, че се качихме в колата без дори да си потърсим документите."

Петър, 17 години
Кои сме ние?

Институт по социални дейности и практики.

Името ни е дълго и сериозно, защото се занимаваме с много сериозни неща – твоите права и твоята закрила. Повече от 15 години. Можеш да ни срещнеш в онези Социални-Услуги-с-Тоолкова-Дълги-Имена и Странни-Съкращения в София, Шумен, Видин, Монтана и Стара Загора. Винаги си добре дошъл – от любопитство или за да споделиш. Всичко, което те притеснява или прави неуверен, или когато усещаш, че имаш проблем – с приятели, родители, училище, дори с полицията или в съда.

Може да се запознаем виртуално и да сме ти от полза с още нещо. Подготвили сме специално кътче за теб на нашия сайт. Влез и разгледай тук.

За кампанията

Сексуалното насилие и експлоатация засягат много повече деца, отколкото може да предположиш. Трудно е да се посочи истинският им брой по много причини. Всъщност, може би статистиката е нещо, което интересува само възрастните и като възрастни се замислихме – можем ли да променим тази статистика, ако променим подхода и просто поговорим виртуално?

Кампанията ПомислиПреди няма за цел да те образова, поучава, спре или да изгради табута в твоите нагласи към сексуалните отношения. Като специалисти знаем, че формите на сексуална експлоатация, по една или друга причина, лесно могат да станат част от твоето ежедневие. За нас е важно ти да можеш да ги усетиш, разпознаеш, да реагираш и, ако това случи, да знаеш какви са твоите гарантирани права и къде можеш да намериш закрила.

Надяваме се не само да те информираме. Надяваме се да те предизвикаме – да се замислиш, да обсъдиш с приятели, да говориш свободно за това, да реагираш. Защото всяко споделяне на темата, е стъпка в нужната посока – за да променим, с твоя помощ, статистиката.

Партньори

За да поведем този диалог с теб ни подкрепиха:

За този сайт са използвани авторски текстове на ИСДП, както и публикации или части от публикации на Empowering Children Foundation, NSPCC, MTV USA, Everydayfeminism и влогъри.