Любов за пари

Изглежда лесно – предлагаш приятна компания за едно питие или вечеря. После идва дрехата, която отдавна харесваш, но не можеш да си купиш, защо пък не и телефон или нещо друго… срещу секс? Харесваш секса, писнало ти е да се криеш от вашите, а той/тя ще ти даде терен. Можеш просто да се позабавляваш. След като има кой да плаща, защо да не плати на теб? Може би си мислиш, че това е временен епизод от живота, който решава проблема с парите. Струва ти се, че нещата са под контрол и можеш да се откажеш, когато пожелаеш?

"Наистина не исках никой да разбере за това, което правех и бях сигурна, че мога да спра, когато си поискам."

Ана, 15 години

"И така започнах да правя това, което тя искаше. В замяна имах всичко - партита, дрехи, техника, пари."

Дани, 17 години

3 ВЪПРОСА, НАД КОИТО ДА ПОМИСЛИШ

1. Какво мога да спечеля?

Възможни отговори:

  • - Разни готини неща и то бързо: техника, козметика, дрехи, пари.
  • - Самочувствие – защото се оправям сам/а, имам всичко, което искам, готин/-а съм - някой иска да излиза с мен и е готов/-а да плати за това.
  • - Аз съм в играта – водят ме на лъскави партита и баровски места, ако реша, ще ми удари рамо (по-точно портфейл ), за да стартирам в живота и никой от моите приятели не може да си представи колко яко е да се живее така.

Ако си съгласен с отговорите, премини към втория въпрос: Контролирам ли ситуацията? Помисли кой (ще) определя местата и честотата на срещите; колко често (ще) сменяш „спонсорите”; когато (ще) сте насаме със спонсора – чувстваш ли се спокойно, защитено и можеш ли да му се довериш като на близък? Как ще се почувстваш, когато той или тя дойдат в твоето училище, в квартала, в който живееш или у вас, само защото ти отказваш поредната среща? Всъщност, работата е #АутОфКонтрол…

2. Какво всъщност мога да спечеля?

Гъбички, хламидоза, гонорея, сифилис, хепатит B, херпес, папиломен вирус (HPV), HIV/СПИН … – да, това са болестите, предавани по полов път, или, ако си момиче - нежелана бременност. Дори и да ползваш презерватив, нямаш 100% сигурност. Помисли какво знаеш за спонсора, освен че плаща за това да бъде с теб?

Проблеми със закона – можеш да се озовеш в ситуация, в която някои действия на възрастния нарушават закона, например, ако той употреби наркотици или започне да те убеждава да привлечеш твои приятели в това, което ти самият правиш.

Може да изпаднеш в депресия, да си объркан и да те е страх, че може да ти лепнат гаден етикет, вашите да те презират, приятелите да те разкарат.

Риск от физическо малтретиране, изнудване, изнасилване, пристрастяване към алкохол или наркотици.

Никога не се знае какво ще се случи по време на такива “спонсорирани” срещи и как спонсорирането ще повлияе на живота ти. Загубите, свързани с физическото или психическото здраве, не могат да бъдат изкупени, нито заменени с най-добрата техника или дрехи. Остават за цял живот.

3. Ако Мария или Иван правят секс в замяна на подаръци, защо?

Правилният отговор е – няма значение. Причините могат да бъдат различни: идеята да прави секс в замяна на подаръци може да хрумне на някой, който се чувства неразбран от семейството или то не може да си позволи модерни и скъпи неща. Може да хрумне и на някой, който не се чувства важен или ценен за приятелите или съучениците си, или просто иска да бъде приет от тях, някой, за който само последната техника и хора с маркови дрехи имат значение. Не съди, реагирай – поговори с Мария или Иван и дай своята подкрепа.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ?

Ще се срине репутацията ти: Ти ще си „оня боклук на повикване”. Възможно е да те захвърлят като носна кърпа, когато вече нямат нужда от теб, което със сигурност ще те нарани и ще се почувстваш използван/на. Възможно е да станеш свидетел на различни престъпления като търговия с наркотици, кражба, въвличане в проституция.

МИСЛЯ, СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ СЕ ПРОДАВАМ!

Не е достатъчно, трябва ми повече.

Колко пари ти трябват, за да се почувстваш щастлив? Може да излезеш вечерта с приятели и да изпиете по бира. Не ти трябват много пари, за да ти е весело, нито ти трябва последния модел смартфон, за да си говориш с любимия човек. Не е важно колко имаш, а с кого го споделяш.

Аз съм ценен с това, което съм, а не с това, което притежавам

Няма вещ, която да не се износва, чупи, излиза от гаранция или от мода. Винаги ще има нови неща, по-скъпи и по-модерни, лъскави партита или места, които ще желаеш. Можеш ли да получиш целия свят? Ако помислиш, ще видиш, че заслужаваш повече - приятели, любов, избор. Ценен си с това, което си, не с това, което притежаваш.

Казвам НЕ сега!

ТТрудно e да кажем ‘не’ на някой, който ни е направил услуга. Също така е трудно да откажем покана за кафе или кино, на някой, който ни е подарил нещо скъпо.

Трафик

Какво представлява трафика?

Разбери повече
Кои сме ние?

Институт по социални дейности и практики.

Името ни е дълго и сериозно, защото се занимаваме с много сериозни неща – твоите права и твоята закрила. Повече от 15 години. Можеш да ни срещнеш в онези Социални-Услуги-с-Тоолкова-Дълги-Имена и Странни-Съкращения в София, Шумен, Видин, Монтана и Стара Загора. Винаги си добре дошъл – от любопитство или за да споделиш. Всичко, което те притеснява или прави неуверен, или когато усещаш, че имаш проблем – с приятели, родители, училище, дори с полицията или в съда.

Може да се запознаем виртуално и да сме ти от полза с още нещо. Подготвили сме специално кътче за теб на нашия сайт. Влез и разгледай тук.

За кампанията

Сексуалното насилие и експлоатация засягат много повече деца, отколкото може да предположиш. Трудно е да се посочи истинският им брой по много причини. Всъщност, може би статистиката е нещо, което интересува само възрастните и като възрастни се замислихме – можем ли да променим тази статистика, ако променим подхода и просто поговорим виртуално?

Кампанията ПомислиПреди няма за цел да те образова, поучава, спре или да изгради табута в твоите нагласи към сексуалните отношения. Като специалисти знаем, че формите на сексуална експлоатация, по една или друга причина, лесно могат да станат част от твоето ежедневие. За нас е важно ти да можеш да ги усетиш, разпознаеш, да реагираш и, ако това случи, да знаеш какви са твоите гарантирани права и къде можеш да намериш закрила.

Надяваме се не само да те информираме. Надяваме се да те предизвикаме – да се замислиш, да обсъдиш с приятели, да говориш свободно за това, да реагираш. Защото всяко споделяне на темата, е стъпка в нужната посока – за да променим, с твоя помощ, статистиката.

Партньори

За да поведем този диалог с теб ни подкрепиха:

За този сайт са използвани авторски текстове на ИСДП, както и публикации или части от публикации на Empowering Children Foundation, NSPCC, MTV USA, Everydayfeminism и влогъри.