Секстинг

Що е това секстинг?

Когато изпращаш до гаджето си или получаваш от него текст, снимка или клипче със сексуален характер, използвайки твоя телефон, интернет, видео или друг чат. Да, това са кратките „лични” съобщения, докато флиртуваш или онези „горещи” снимки, с които палиш човека отсреща.

Секси е да изненадаш любимия човек с провокативно съобщение или снимка, за да го накараш да си мисли за теб или за времето, в което ще останете сами, нали? Какво пък толкова, не е като да не се прави. Сещаш се поне за двама души, които на ушенце споделиха, че е супер hot ;-) За някои хора около теб това е част от флирта и не е голяма работа. За други може да бъде началото на истински проблем, когато са подтикнати да секстват или когато снимката или клипът „избягат” от човека, до когото са изпратени.

"Когато се върнах, ми трябваше време да осъзная какво се е случило. Имах около 30 неприети обаждания и много смс-и: „Как попадна там?”, „Как можа”?"

Марти, 17 години

"Някой ми каза да не оставям нещата така и да си отмъстя. Не знам защо го направих… И след това всичко започна…"

Юлия, 17 години

3 ВЪПРОСА, НАД КОИТО ДА ПОМИСЛИШ

1. Твоя ли беше идеята?

Ако не си в настроение да направиш или споделиш нещо толкова лично, откажи. Това не означава, че не държиш на човека до теб или че си задръстен. Има други начини, с които да покажеш страстта си, доста по-hot, без да се излагаш на риск от това някой друг да разбере за твоите лични/интимни моменти. Ако гаджето ти настоява и се чувстваш неудобно да кажеш не, тогава влез в играта, но запази дрехите си – да не покажеш всичко е много по-секси. Все още се двоумиш? Тогава премини към втората част на въпроса: по-добре ли е да се чувстваш кофти и напрегнат/-а или да бъдеш унижен/-а, когато снимката изненадващо се озове в телефона на някой, който не е гаджето ти или в нета?

2. Къде ще свърши тази снимка?

Възможни отговори:

1.На телефона на гаджето ти, това е само между вас.

2.На телефоните и в чата на приятелите на гаджето ти и твоите приятели.

3.На телефона или чата на всеки един – познат или непознат. Споделянето на текст, снимка или клипче отнема части от секундата. Статистически, в този момент 4 155 050 души могат да те коментират, осъждат, подиграват, някои ще са обработили снимката, други ще клюкарят, не само в нета. Това вече Не е само между вас.

3. Ако до теб достигне „гола” снимка, защо той или тя са се снимали?

Правилният отговор е – никой не знае. Може би просто някой се е забавлявал, а може би той/ тя дори не са разбрали, че някой го/я е снимал. Може да не са били съгласни или да не са осъзнавали какво се случва – като време на купон, когато всички правим всичко по много... Ако някой някога ядоса някой – може да е и за отмъщение. Когато получиш такава снимка, помисли дали той или тя от снимката ще се почувстват добре, ако я споделиш с други или коментираш. Натисни Изтрий, вместо Препрати!

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ?

Ще минеш през трудни моменти - защото снимката/клипът някак си са избягали от телефона/чата на гаджето ти. Може да се срине репутацията ти и да ти закачат кофти име. Може да усетиш шок, срам, ужас, безпомощност, самообвинение, разочарование, гняв, страх - за това какво ще случи след това, как ще реагират приятелите, възрастните, напрежение, усещане за заплаха, чувството, че си в ситуация “без изход”, желанието да спреш всякакви контакти - с човека, публикувал снимката, с хората, които я коментират, желание да изчезнеш и никога да не се довериш в бъдеще.

Можеш да бъдеш отхвърлян/-а – защото момичетата/момчетата, които всеки следващ път харесваш, знаят за „онази снимка” и не искат да имат нищо общо с теб. Може да ти се подиграват или да те избягват.

Можеш лесно и дълго да бъдеш манипулиран – в нета не си анонимен, никога не знаеш кой стои отсреща и какви са мотивите му. Нямаш гаранция, че чатът не се записва и че записът няма да бъде публикуван в интернет, извън контрола на който и да било.

Ако от някъде си получил такава снимка и я споделиш/коментираш в нета или с приятели - ще унижиш момчето/момичето от снимката. Когато осъждаш, подиграваш се или изолираш човОт играчка може лесно да стане плачка. Споделянето в интернет или по друг начин на снимки или клипове със сексуален характер, когато в тях са заснети деца или тийнейджъри, може да се счита за форма на разпространение на детска порнография. Това е престъпление, което се преследва и се наказва от закона с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 до 10 000 лева.

МИСЛЯ, СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ ИЗПРАЩАМ!

Слез на земята: преди да направиш снимката или клипа, спомни си къде може да се озове и кой/колко могат да я видят.

Няма да се поддам на внушението, че е секси: Спомни си в 6ти клас, когато майка ти те караше пред леля, баба, дядо и комшийката от третия етаж да изпееш любимата й песничка от детската градина, която ти дори не помнеше. Ти каза – Не! А помниш ли това лято, когато вашите за сватбата те караха да сложиш онези скучни дрехи? Ти каза Не и скочи в дънки и суитчер? Същото е със секстинга – кажи Не, ако не искаш да го правиш.

Прекъсвам веригата: Разпространението в нета може да е вечно. Просто Изтрий!

И ако все пак гаджето ми изпрати гореща снимка или клипче?

Стъпка 1: изтрий - ако клипът /снимката не съществува, то той/тя не може да бъде използван/-а от никой.
Стъпка 2: поговорете и открийте заедно вашия начин да покажете страстта и желанието един към друг в реалния свят.

Любов за пари

Какво знаеш за спонсорирането?

Разбери повече
Кои сме ние?

Институт по социални дейности и практики.

Името ни е дълго и сериозно, защото се занимаваме с много сериозни неща – твоите права и твоята закрила. Повече от 15 години. Можеш да ни срещнеш в онези Социални-Услуги-с-Тоолкова-Дълги-Имена и Странни-Съкращения в София, Шумен, Видин, Монтана и Стара Загора. Винаги си добре дошъл – от любопитство или за да споделиш. Всичко, което те притеснява или прави неуверен, или когато усещаш, че имаш проблем – с приятели, родители, училище, дори с полицията или в съда.

Може да се запознаем виртуално и да сме ти от полза с още нещо. Подготвили сме специално кътче за теб на нашия сайт. Влез и разгледай тук.

За кампанията

Сексуалното насилие и експлоатация засягат много повече деца, отколкото може да предположиш. Трудно е да се посочи истинският им брой по много причини. Всъщност, може би статистиката е нещо, което интересува само възрастните и като възрастни се замислихме – можем ли да променим тази статистика, ако променим подхода и просто поговорим виртуално?

Кампанията ПомислиПреди няма за цел да те образова, поучава, спре или да изгради табута в твоите нагласи към сексуалните отношения. Като специалисти знаем, че формите на сексуална експлоатация, по една или друга причина, лесно могат да станат част от твоето ежедневие. За нас е важно ти да можеш да ги усетиш, разпознаеш, да реагираш и, ако това случи, да знаеш какви са твоите гарантирани права и къде можеш да намериш закрила.

Надяваме се не само да те информираме. Надяваме се да те предизвикаме – да се замислиш, да обсъдиш с приятели, да говориш свободно за това, да реагираш. Защото всяко споделяне на темата, е стъпка в нужната посока – за да променим, с твоя помощ, статистиката.

Партньори

За да поведем този диалог с теб ни подкрепиха:

За този сайт са използвани авторски текстове на ИСДП, както и публикации или части от публикации на Empowering Children Foundation, NSPCC, MTV USA, Everydayfeminism и влогъри.