Твоят първи път

Знаеш достатъчно за секса. Нее, не онова от часа по биология, не и от часа по психология, не и от онези лекции по „сексуално здраве” и за отношенията с партньора, които ви изнасяха в училище.

Решил си да опиташ? Е, можеш да откриеш, че сексът няма много общо с това, което си представяш. Само защото си чул нещо от някого, или си го видял по някой канал, не означава, че е вярно. Да, сексът може да бъде чувствен, невероятен, страхотен, вдъхновяващ. За какво трябва да помислиш преди Твоя първи път? Кои са няколкото важни неща, които трябва да знаеш и защо те са важни? Хвърли едно око на текста долу:

"Вечерта беше тотална катастрофа. Определено не си представях така първата си нощ с момиче."

Борис, 17 години

"Тази нощ беше специална. Петър настояваше да си докажем, че се обичаме, щяло да затвърди връзката ни. Реших: веднъж се живее."

Катя, 18 години

3 ВЪПРОСА, НАД КОИТО ДА ПОМИСЛИШ

1. Познавам ли тялото си?

Познаваш Любовта и можеш да говориш с часове за нея. Онази, голямата, завладяващата, опияняваща, с притрепването в стомаха и леко прималяване, когато видиш… Твоята Единствена Голяма Любов. И можеш да направиш следващата крачка, като в онази песен -

" You put your hands on, on my body and told me
Mmm
You told me you were ready
For the big one, for the big jump
I'd be your last love everlasting you and me
Mmm "

А познаваш ли тялото си? Не ръцете или лицето, което гримираш всеки ден, или наболата брада, която упорито сваляш сутрин пред огледалото. Готово ли е твоето тяло за тази първа крачка? Защото ако не познаваш тялото си – какво харесва, кое докосване му доставя удоволствие, как се променя, какво усеща - как ще го повериш на някой друг? Уроците по биология мълчат за това, нетът също. С вашите – изключено, не ти и хрумва да говориш. А хрумвало ли ти е, че те не говорят за това, защото не знаят как, а и откъде да знаят като никой не е разговарял навремето с тях? Можеш ли да говориш за и от името на тялото си – имам нужда от … защото…, харесвам… Сексът не е като упражненията във фитнеса. Помисли, ако не си наясно с нуждите на тялото ти, може би не е дошъл моментът за тази първа крачка?

2. Как да съм сигурен, че Мария/че Иван иска да Го направим?
Как да поискам съгласие за секс от момичето/момчето, което харесвам

Не можеш. Затова – провери. Как? Ами попитай – докато не чуеш Ясното-Пълно-с –Удоволствие-Категорично-Казано-на-Глас Да!

Можеш, когато сте сами, да опиташ с тези въпроси:

 • ✓   Забавляваш ли се?
 • ✓   Как се чувстваш?
 • ✓   Харесва ли ти това?
 • ✓   Искаш ли да продължа?
 • ✓   Колко далеч искаш да стигна?
 • ✓   Имам чувството, че нещо те притеснява, ОК ли си?
А дали Да-то е Да! - провери го!

Обърни внимание на езика на тялото на човека до теб, отворен ли е за продължението, на една вълна ли сте, чувствате ли се и ДВАМАТА сигурни и комфортно. Не е същото, като да попиташ Искаш ли да правим секс?, нали?

Ако чуеш това, бягай и не се занимавай с боклуци, не си струва продължението:

 • - Стига де, мислех си, че ме харесваш…
 • - Обещавам ти, ще ти хареса…
 • - Направи го за мен!
 • - Голяма работа, със сигурност си правил/-а секс преди
 • - Толкова съм възбуден/-а точно сега…
 • - Оо, хайде, това ти хареса последния път като бяхме сами, нали…
Само защото не казвам Не, не означава, че искам да го направя

С Иван/Мария се отнасяте сериозно към връзката ви, защото е специална и уникална. Иван/Мария ще направи много за теб, за да не те изгуби. Иван/Мария чувства, че трябва да отвърне с взаимност. Когато помолиш Иван/Мария да мине към следващата стъпка и да покаже чувствата си чрез секс, Иван/Мария, само защото се страхува, че ще те загуби. Ако усетиш, че везните се накланят в другата посока, не си сигурен или улавяш смесени сигнали …

„….Не харесвам това… Можеш ли да спреш… Не съм готов/-а за това… Да намалим темпото за малко, а?... Не съм ОК … Мисля, че искаш да го направя…

… това означава, че човекът до теб не се чувства комфортно, неудобно му е да откаже или просто не знае как да го направи. Запомни – сексът не е нещо, което сам правиш, сексът е за двама ви. Не настоявай, без значение дали страстно флиртувате, колко далеч сте стигнали, колко секси са били дрехите, или дори, че сте без дрехи… Спри!

3. Знаеш ли как да се предпазиш от онези ОMG–толкова–ужасни последици от секса?

Не искаш да се разболееш, не искаш да забременееш, знаеш откъде да купиш презервативи, как да ги използваш, знаеш за тайнственото хапче, което ще оправи проблема, ако случайно сте изпуснали презервативите… Мислиш, че това е достатъчно? А последиците от Твоите-Разбити-Очаквания? Попита Мария, Иван, Светла и Гошо как е при първия път и те ти обясниха, за какво са приятелите! Винаги когато правим нещо за първи път, сме под стрес - за да се почувстваме добре, питаме хора, които имат повече опит, за да знаем какво да очакваме... Е, в това е проблемът – техният първи път си е техен, твоят ще бъде само твой и те идея си нямат как ти ще се чувстваш. Запомни тези прости правила:

 • - Ако усетиш притеснение, дискомфорт или болка, спри.
 • - Бъди сигурен, че имаш доверие на човека, който докосва тялото ти и можеш спокойно да споделиш с него/нея това, което искаш или Не-искаш да правиш.
 • - Не забравяй, това е твоето тяло и само ти вземаш решението за него.
 • - Имаш право да избереш сейф и приятно място и да искаш да вземете предпазни мерки, за да бъде още по-сейф.

И най-вероятно… резултатът няма да е това, което си очаквал/ла. Защото, сексът не е перфектен и никой не очаква да бъде, той не е фантазия, не е мечта. И точно затова е ОК.

Сексът може да бъде невероятен, страхотен, вдъхновяващ, защото точните хора го правят такъв в точния момент. Не си мисли, че неговото съвършенство се случва естествено или магически. Истината е, че е като всички хубави неща в този живот – случват се, когато им дойде времето. А твоето време е пред теб, не бързай, ако не си сигурен.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ?

Може да се почувстваш зле. Когато вземаме решения под натиска на времето или защото не сме посмели да откажем ясно, или защото ужасно много сме харесали човека срещу нас, а после сме изпитали разочарование – от него, от случката, от тялото си… Възможно е да изпиташ безпокойство, може би страх, може би вина.

Може да се срине самочувствието ти, ще искаш да останеш сам/-а – няма да имаш желание да споделиш, най-вероятно няма и с кого…

Вероятно трудно ще изграждаш връзки в бъдеще – как да се довериш отново, след първата „катастрофа”?

Онези ОMG-толкова-ужасни ФИЗИЧЕСКИ последици от секса – да забременееш без да го желаеш или да се заразиш от болести, предавани по полов път.

МИСЛЯ, СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ БЪРЗАМ!

Човекът до мен ще поиска съгласието ми. И аз неговото.

Защото се уважаваме. И това освен, че е супер секси , Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Ако някой от двама ни, по някаква причина не се съгласи, а другият продължава да настоява – това е форма на принуда или насилие. Да, точно така! Хората свързват сексуалното насилие с жестокост, с нещо, което физически ги ограничава да се противят или ги принуждава да го направят, изцяло против волята им. В това е проблемът. Всъщност сексуалното насилие по-често е много по-коварно, промъква се между двама души, които се познават и може би си имат доверие. Единият от тях използва натиск, манипулация, алкохол или сила, за да започне сексуалния контакт без пълното съгласие на другия. А съгласието означава: и двамата знаем какво се случва и го желаем. В живота често тези форми на сексуално насилие се възприема като приемливо. Сещаш се, това е като да пробутваш на някой парче торта, когато той или тя е на диета, отново и отново, след като е казал Не или да се довериш на някой, само защото е било Романтично и някак си се е очаквало… Само че вече не е романтично, гадно е. Затова не правя това, което не искам да ми се случи!

Вече съм голям, всичко знам и мога сам

Помниш ли това детско стихче? Сега е същото, достатъчно голям/голяма си да вземеш самостоятелно решение, правилното. Обмисли избора си, за да гарантираш не само сигурността си. Решението ти ще повлияе на ежедневието ти, на приятелствата, на следващата ти връзка…, на всичко, което ти предстои от тук нататък.

Секстинг

Знаеш ли какво е секстинг?

Разбери повече
Кои сме ние?

Институт по социални дейности и практики.

Името ни е дълго и сериозно, защото се занимаваме с много сериозни неща – твоите права и твоята закрила. Повече от 15 години. Можеш да ни срещнеш в онези Социални-Услуги-с-Тоолкова-Дълги-Имена и Странни-Съкращения в София, Шумен, Видин, Монтана и Стара Загора. Винаги си добре дошъл – от любопитство или за да споделиш. Всичко, което те притеснява или прави неуверен, или когато усещаш, че имаш проблем – с приятели, родители, училище, дори с полицията или в съда.

Може да се запознаем виртуално и да сме ти от полза с още нещо. Подготвили сме специално кътче за теб на нашия сайт. Влез и разгледай тук.

За кампанията

Сексуалното насилие и експлоатация засягат много повече деца, отколкото може да предположиш. Трудно е да се посочи истинският им брой по много причини. Всъщност, може би статистиката е нещо, което интересува само възрастните и като възрастни се замислихме – можем ли да променим тази статистика, ако променим подхода и просто поговорим виртуално?

Кампанията ПомислиПреди няма за цел да те образова, поучава, спре или да изгради табута в твоите нагласи към сексуалните отношения. Като специалисти знаем, че формите на сексуална експлоатация, по една или друга причина, лесно могат да станат част от твоето ежедневие. За нас е важно ти да можеш да ги усетиш, разпознаеш, да реагираш и, ако това случи, да знаеш какви са твоите гарантирани права и къде можеш да намериш закрила.

Надяваме се не само да те информираме. Надяваме се да те предизвикаме – да се замислиш, да обсъдиш с приятели, да говориш свободно за това, да реагираш. Защото всяко споделяне на темата, е стъпка в нужната посока – за да променим, с твоя помощ, статистиката.

Партньори

За да поведем този диалог с теб ни подкрепиха:

За този сайт са използвани авторски текстове на ИСДП, както и публикации или части от публикации на Empowering Children Foundation, NSPCC, MTV USA, Everydayfeminism и влогъри.